Üdv az oldalamon!

MENÜ

GY.I.K. = Gyakran Ismételt Kérdések

 

Hogyan nevezzem el a kedvenc háziállatomat?

 

Figyeld meg a viselkedését és személyiségét, aztán válassz egy hozzá illő nevet. Állítólag a macskák jobban hallgatnak az "i" hangra végződő nevekre, mint pl. Inci, Finci, Cirmi, Molly, Lucky. Igyekezz minél többször a nevén szólítani, pl. amikor játszol vele, simogatod v. (vagy) evéshez hívod. Így hamar hallgatni fog rá.

 

Mennyi ideig egészséges ülni a fürdővízben?

 

Egy fárasztó nap után nagyon lazító tud lenni egy forró fürdő, ám nem egészséges, mivel az előzőleg leázott kosz visszatapadhat a bőrre. Igyekezz minél rövidebb ideig ülni benne, v. zuhanyozz le előtte v. utána.

 

Miért nevezik az áprilist a szelek havának?

 

A régi székely magyar naptár szerint nevezik áprilist a Szelek havának, mert ez a hónap a szeszélyes időjárásáról ismert. Váratlanul feltámad a szél, esősre fordul az idő, de előfordul az is, hogy a napsütést hirtelen hózápor váltja fel, azonban ez csak átmeneti jelenség.

 

Ki lehet nőni a diszlexiát és a diszgráfiát?

 

A diszlexia (olvasászavar) és diszgráfia (írászavar) csak azt jelenti, hogy nehezebben tanulod meg ezeket a dolgokat. Csupán gyakorolj: írj helyesírás-ellenőrzővel, olvass fel magadnak v. vmelyik családtagodnak, és idővel meg fogod tanulni. Olvass minél többet, de semmiképpen sem az Interneten, hanem lektorált könyveket.

 

Hány évesen tehetem le a jogosítványt?

 

A "B" kategóriájú jogosítványt (személygépkocsira) 17 éves kortól szerezheted meg, de az elméleti képzések - KRESZ és elsősegély - megkezdéséhez már 16,5 év is elegendő. Ehhez azonban az orvosi alkalmassági igazolás is szükséges. Segédmotoros kerékpár vezetéséhez már 14 évesen megszerezheted a jogosítványt.

 

Mitől van, hogy gyors az anyagcserém? Hogyan tudok tenni ellene?

 

Minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd, mivel a szervezetnek keményebb munkájába kerül fenntartania magát. Kisebb, gyakoribb étkezésekkel (3-4 óránként) egész nap pörgésben tarthatod anyagcserédet, így a szervezet az energia elraktározása céljából lelassítja azt.

 

Asztali nézet