Üdv az oldalamon!

MENÜ

Cica*.*

Te is szereted a kis doromboló szőrgombócokat? A macskatartásnál sok mindenre kell ügyelni, amire talán nem is gondolnál. Mi segítünk!

 

Kutya vs. macska

A legtöbb macska gazdifüggő, mint egy kutyus, de attól még igenis érezteti Veled, hogy ragaszkodik Hozzád. A cicák független lények: önállóbbak, mint a kutyák. Ezért ne zavard a köreit - de mindig örülj, ha úgy dönt, hogy odabújik melléd!

 

A kiscica első napjai

Ha vefogadtál egy cicust, az első napokban csak az egyik szobában engedd ki. Hagyd, hogy megszokja a terepet, játsszon, ismerkedjen a környezetével. Próbáld ki, lefekszik-e a kis kuckójába (ez nem minden cicánat jön be) vagy inkább megkeresi magának a kedvenc fekhelyét. Az első napokban, illetve amíg még, sokat simogasd, vedd az öledbe, mert a cicák nagyon szeretik a meleget, a simogatást és a kedvességet!

 

Szólítsd meg!

Hidd el, hamar megtanulja a Tőled kapott nevét, és ezzel máris könnyebb lesz a kettőtök közti komunnikáció A macskák korántsem buták! Viszont a sok általánosítás közül az 100%ig igaz rájuk, hogy csak rra figyelnek, akire/amire akarnak, és jóval nehezebben taníthatók, mint a kutyák.

 

Oltások

A kiscicáknak érdemes 4hetes koruktól 10-12hetes korukig féregírtót adni. 8hetes korukban kapják az első védőoltást, aztán 3-4hét múlva egy újabbat. Rendszeresen járnos kell vele állatorvosi ellenőrzésre, ez pedig mindig plusz kiiadással jár - ezzel számolj, akár fajmacskád, akár egyszerű házicicád lesz!

 

Tisztaság - a macskával jár

A cicák nagyon tiszta állatok, naponta többxször is átszellemülten mosakszanak: ilyenkor a nyelvükkel nyaldossák le magukról a piszkot. A nyelvükön egyébként olyan baktérium található, ami elűzi a szagokat, úgyhogy a normális körülmények között tartott cicáknak nincs szükségük külön mosdatásra! (Egyébként sem rajonganak túlzottan a vízért!)

 

Játssz vele!

Lehet, hogy a macskákat nem kell úgy megfuttatni, mint a kutyákat, de igénylik a játékot. Vegyél neki játékot, vagy készíts magad, pl. kislabdát. A cicakölykök a játékszer pofozgatásával, üldözésével élik ki a vadészösztönüket - és játék közben egymáshoz is közelebb kerülhettek. Annyira bájos, ahogy 1 macska játszik, hogy nem győzöl majd sztárfotókat készíteni róla!

 

A cicák etetése

A macskák csak annyit esznek, amennyivel jóllaknak, ezért legyen a cicák előtt friss víz, illeve száraz táp, amiből kedvük szerint ehetnek, ezenkívül még naponta legalább 2x (a kiscicák többször) kapjanak egyéb ételt. Fontos! Kerüld a gabona- és szójatartalmú cicakajákat, mert hosszú távon gyengítik az immunrendszerüket, és komoly betegséget okozhatnak.

 

Asztali nézet